måndag 31 juli 2017

Journal of Health Psychology publicerar specialnummer om PACE-studien

Från bloggen PACE-granskaren:

"Idag publicerar tidskriften Journal of Health Psychology ett specialnummer med artiklar om PACE-studien. Det innebär att vi har en vetenskaplig tidsskrift med peer-reviewade artiklar som går igenom många av problemen med studien.

Bland artiklarna kan vi bland annat läsa om Jonathan Edwards resonemang om att det i stora delar av forskarvärlden råder enighet om att studien är av ytterst dålig kvalitet. De metodologiska problemen är så stora att studien fungerar utmärkt som exempel på hur forskningsstudier inte ska designas."

Mer om denna nyhet finns att läsa direkt på bloggen:

https://pacegranskaren.wordpress.com/2017/07/31/vetenskaplig-tidsskrift-publicerar-specialnummer-om-pace-studien/Den så kallade PACE-studien utfördes av brittiska psykiatriforskare med syfte att undersöka om KBT och GET är effektiva behandlingar vid CFS. (Trots sin akronym undersöker studien inte Pacing såsom det definieras t ex i de internationella riktlinjerna för ME/CFS, IACFS/ME Primer).
Den första artikeln från studien publicerades i The Lancet 2011. I denna och flera uppföljande artiklar påstod författarna att resultaten var positiva gällande KBT och GET. Dessa påståenden mötte genast kritik för att inte ha täckning i studieresultaten, men tilläts ändå få stor spridning. 

Mer info om PACE, KBT och GET:

http://www.rme.nu/node/72


För den som vill fortsätta att påverka för att förhindra felaktig och skadlig vård till patienter med ME/CFS finns dessa namninsamlingar:

Stop graded exercise therapy - No PACE trial for children

http://www.stopget.org/

ME is not MUPS

https://petities.nl/petitions/me-is-geen-solk-wijzig-gezondheidsraadscommissie-en-houd-u-aan-de-adviesopdracht?locale=en

Vilseledande PACE-påståenden måste dras tillbaka

http://www.meaction.net/vilseledande-pace-pastaenden-maste-dras-tillbaka/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar